Lunchdate

Med Carro och Malte!


Förresten...

..idag är en stor dag. Sista penseldragen drogs på huset. Nu är det färdigmålat. Tack vara mammalutt!


Måla bänkar!

I våras kom Nicklas hem med två slitna bänkar som han tyckte att jag kunde göra något med. Och nu, några månader senare, fick dom ny färg på sig. Blev jäkligt mycket bättre!




v36

Barnet
Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt "jag" eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar. Vikt 2 800 gram.
 
Mamman
Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.
Min kommentar den här veckan är: Jag är tjock!

Bänkskiva

Lite testing med att lägga på bänkskivan!


Målning, foder, infiltration mm

I fredags var Nicklas, Andreas och Fredde i full gång. Fredde pysslar med el i vanlig ordning och Nicklas och Andreas pulade vidare med infiltrationen. Tror jag iaf, jag var ju på jobbet.
Lördag vaknade vi upp till solskenet och Lena, Jani och Krister kom för att hjälpa till, även Putte kom på eftermiddagen.
Nicklas fortsatte ute, Jani målade och Krister fixade med väggen i teknikrummet. Jag och Lena lastade fullt släp och åkte till soptippen innan vi tog ledigt från huset och besökte Barnens Hus och sen sydde draperi till skötbordet innan vi lagade middag till gubbarna.
Idag däremot vaknade vi till regn och det blev innefix. Pappa har fixat hem smyg och foder så nu sitter det fint i sovrum och barnrum.

Det närmar sig...


Måla sängbord!

Våra gamla sängbord får inte följa med till vårt nya sovrum. Därför fick ett av dom två bli vitt och ska få stå ihop med en vit fåtölj i bebisrummet den första tiden. Målningen blev inte jättebra men hyfsad och duger tillsvidare.


v35

Barnet

Nu är barnet ungefär 45 centimeter långt. Du har säkert känt av att barnet hickar ibland. Det sväljer fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnet har hittills varit ganska skrynkligt men nu börjar huden räta ut sig. Navelsträngen är generellt cirka 50 centimeter lång och tjock som en tumme. Vikt 2 600 gram.

Mamman

Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. Du kan ha ökat mellan cirka elva till tretton kilo. Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Detta kan göra att du får ont i ryggen. Om värken är besvärande bör du prata med din barnmorska. Många känner sig lättirriterade nu. Bebisen trycker på överallt. Det är svårt att andas, sitta, stå och sova. Prata mycket med din partner så han eller hon förstår vad du går igenom. Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men börja också att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.


I måndags var jag hos barnmorskan igen. Hon kollade mitt blodtryck och lyssnade på bebisens hjärta, allt var som det ska. Hon mätte magen som var 32 cm och jag har nu gått upp 10 kg. Imorgon ska jag till MVC för kurs som är förberedande inför förlossningen och dom första veckorna hemma med bebisen. Egentligen har kursena varit fullbokade och det fanns inte lediga platser fören i oktober men nu hade dom fått ett återbud så jag fick en plats. Ibland ska man ha lite tur.

Mina fötter och smalben har dom senaste dagarna börjat svälla. Det är värst på eftermiddagen och kvällen och det ser hemskt ut enligt mig. Kanske är dags att börja använda mina stödstrumpor som Carro gav mig men det är så varmt på jobbet och jag har tights och sandaler varje dag. Kommer få värmeslag med stödstrumpor. Så för mig är hösten välkommen!


Full aktivitet en helt vanlig tisdags kväll.


The House

Just nu ser jag här på bloggen att det ser ut som att vi inte gör annat än att springer på bröllop.
Vad händer egentligen i huset kanske ni undrar?
Badrummet väntar på kakelsättaren som kommer om ett par veckor. Efter det ska golv in och när det är på plats så ska bänkskivan in och det sista i köket göras. Garderober ska in i sovrummet och lister, socklar, dörrar med foder ska på plats också. Just nu ligger det största fokuset ute där avloppet ska grävas ner och pumphus byggas och installeras.
Vattenfall har skickat en liten offert till oss på nyansutning till elnätet. Ja, det har alltså inte dragits någon el till vårt hus tidigare så det får vi göra nu. 66 000 ska dom ha för det, är inte det helt sjukt? Fatta vad man annars kan göra med 66 000 kronor. Men el måste man ha så det är väl bara betala och se glad ut (betala gör vi men vi ser inte så värst glada ut).
I fredags och idag har vi haft Putte-hjälp på bygget.

Nettan & Jimmies bröllop

Igår var det våra vänner Nettan och Jimmies tur att säga ja till varandra.
Dom var så fina. Nettan har gjort ett otroligt jobb med att planera ihop dagen med hjälp av tärnor och bestmans.
Nettan har ett öga för detaljer och det var nog inte bara jag som var imponerad. "Shiit, snacka om att lägga ribban högt för er ogifta" hörde jag någon av grabbarna säga och jag kan inte annat än att hålla med.
Nu drar brudparet till Las Vegas och vi önskar er en trevlig resa och tack för igår!
 
 

v34

Barnet

Många barn ligger nu med huvudet nedåt. Barnet lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden. De inre organen är nu färdiga, förutom lungorna. De behöver mogna ett tag till, de ska ju anpassas från vatten- till landlivet och luftfyllas när barnet kommer ut. Ögonens pupiller kan dras ihop och vidgas. Vikt 2 350 gram.

Mamman

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare. Livmodern är jättestor nu. Kommer du ihåg i början när magen var platt? Mycket har hänt sedan dess.


Tillbaka på jobbet och det känns sådär. Magen är ivägen så jag har fått flytta skärmen till datorn närmare mig och jag bara hatar min skrivbordsstol just nu, den har blivit så obekväm. Känner mig som en fånge i mina egna kläder för allt känns tajt, får tänkta lite mer på det när man står framför garderoben på morgonen. Otrolig skillnad på magen den senaste veckan. Det rör sig och bökar mest hela tiden och den växer verkligen snabbare nu.

I namnfrågan går det sådär. Jag har flera namn jag kan tänka mig men Nicklas bara rynkar på näsan. Han har ett namn, ett namn som han kan glömma. Ja vi är helt enkelt inte överrens. Bara om mellannamnet, fast det kanske slutar med att mellannamn får bli tilltalsnamn. Tur att det är några veckor kvar...


Måla krukor

Fick några lerkrukor av mamma som hon skulle slänga. Jag testade att måla dom vita så dom matchar lite fint till huset. Tycker det blev fint!
 
Före
Efter

Välkommen till världen, Clara!

Stort grattis till Linda och Robert som igår fick en underbar liten flicka.

Linda och Jockes bröllop

Bröllopet igår var fantastiskt!
Jag tror faktiskt att även brudparet håller med mig när jag säger att det var över förväntan. Ingenting kunde varit bättre.
Vi vaknade till klarblå himmel, prästen var en mysfarbror, maten och personalen på Enskede Värdshus var super, roliga och rörande tal avlöste varandra, jag stod på dansgolvet till kl 1 och bäst av allt, dom sa ja till varandra!
Idag såhär dagen efter så är jag sjukt trött i benen, känner mig lite dagen efter även fast att det är alkoholfritt för mig och jag har fortfarande svårt att förstå att Linda är en fru.
Carro agerade bröllopsfotograf och gjorde ett fantastiskt bra jobb. Finns flera hundra bra bilder och här kommer några.

11/8-2012

Idag är en stor dag. En av mina bästa vänner ska gifta sig och jag ska stå tärna. Jag som knappt har varit på bröllop innan ska alltså stå där framme idag, jag är sjukt nervös. Är det något jag borde tänkt på som jag missat? Tänk om jag glömmer packa ner något. Tänkt om jag snubblar när jag går in i kyrkan. Åh det finns så mycket att oroa sig för.
Men jag hoppas allt går som planerat idag och stort lycka till, Linda och Jocke.


V33

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden. Vikt 2 200 gram.

Mamman

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu.


Igår var jag hos barnmorskan. Mamma var med för att få lyssna på hjärtljud och för att vi senare skulle ha en dag på stan tillsammans. Alla prover var bra. Blodvärdet var något högre än sist vilket var bra och det är ju för att jag börjat äta järntabletter. 1 kilo sen sist hade jag gått upp och magmåttet var 30 cm. Jag ligger prick på kurvan och det känns riktigt bra. Jag bad Mailis känna hur bebisen ligger då jag misstänk att hon har vänt sig. Oj det skulle jag inte ha gjort. Hade ont hela dagen på ena sidan i magen och det släppte inte förens någongång i natt. Men jag hade rätt. Bebisen har vänt sig och ligger nu ner med huvudet. Nästa besök är om en och en halv vecka och då slipper jag stick i fingret sa Mailis innan jag gick. Jag borde vara överlycklig men det spelar inte så stor roll, Mailis har gjort mig orädd för sprutor!


Vatten i brunnen.

Igår hade vi två killar här som tryckte brunnen. Och nu finns det gott om vatten. Himla tur! Nu ska vi lämna in vattenprov bara så vi vet att det är bra vatten också. Annars då? Jo golvnisse var här och slipade golvet på två ställen så det är nu klart. Igår hade vi en plattsättare här och på torsdag kommer nästa. Vi inväntar offerter och bestämmer oss sen för vilken vi väljer. Jimmie har varit här och kollat rören i badrummet, dom sitter bra. På fredag kommer Jani ut så då fortsätter antagligen jobbet med taket i badrummet. Jag tog ledigt från bygget idag och tog med mig mamma till stan efter barnmorskan. Shoppade loss för ett par presentkort. Köpte bland annat ett Mateus fat. Världens finaste! Längtar tills jag får servera på det. Bebisen blev också några prylar rikare. Och även friggan som ska få ny förvaringshylla.


Färdig målad inomhus.

Efter 7 timmars målaning idag så ör jag klar med all målning inomhus. Och det gör mig lycklig. Kommer säkert behöva gå och bättringsmåla lite här och var och hur mycket det blir beror på hur duktiga vi är på att behålla väggarna vita resten av byggtiden. Vi satte också upp foder i lilla runda fönstret. Fiiint!
 
 

Lindas möhippa.

Här kommer lite bilder från Lindas möhippa. Vi började med kidnappning kl åtta och sen åkte vi ut till höghöjdsbanan. Sen in till stan där Linda fick lite utmaningar och sen körde tjejerna Laserdome. Efter det tog vi spårvagnen ut till Gröna Lund och körde fem-kamp (som blev 4-kamp) innan vi åkte hem och lånade Lindas mamma och pappas hus. Middag blev det direkt när vi kom hem eftersom alla behövde påfyllning i magen. Efter det åkte jag hemåt och tjejerna fortsatte med bastu och poolbad.
 

Lyckad möhippa!

Lindas möhippa slutade lite tidigare för mig än för henne. Lång men väldigt bra dag och det är ett par trötta fötter som dyker ner i sängen. Jag hoppas Linda är nöjd för det var hennes dag idag. Nu är det bara en vecka kvar tills hon ska stå brud! Kan inte riktigt fatta det. God natt från mig och bebis i magen (som inte tycker att det är läggdags redan nu).


Åh jag skäms åt henne!


Nu kör vi.

Hur slutar Lindas dag?


Sovrumstak

Igår fick jag tak i sovrummet :)


Trött..

Huvudet värker och kroppen är slö. Jag vilar lite på en filt i solen innan det är dags att ta tag i dagens målning.


Min duktiga snickare...

...har fått upp lite tak idag. Nu är det bara sovrum och badrum kvar nere. Och han har även satt upp fasadskåpet till elen. Perfektionist som han är så skulle han såklart ha ett inbyggt som är jäkligt mycket snyggare, men också kräver mer arbete att få på plats. Nu sitter det på plats iaf och bra blev det!


RSS 2.0