Ha, vad duktig jag är!

Visst?!


V23

Barnet
Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt 600 gram.

Mamman
Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.



Nu rullar vi in i en ny vecka, igen. Magen den växer och folk har börjat kommentera och fråga så nu måste det synas att jag är gravid och inte bara har gått upp lite i vikt. Det är kul!
I lördags var jag och Nicklas och tittade på vagn och igår var jag och beställde den. kan tyckas tidigt för vissa men "det är inte långt kvar till den 2 oktober" sa personalen på Barnens Hus igår när jag själv påpekade att jag var ute i lite god tid. Beställde man vagn nu så fick man 1000 kr i presentkort också. Och just nu fick man 20% rabatt på bilstol när man beställde en så det gjorde jag också. Och vips så var vi uppe i över 10 000 kr och fick då yttiligare 1000 kr i presentkort. Så nu finns vår order där och det är bara att hämta ut sen i september.

Det blev en Emmaljunga och den är så fin!

   


Måndag!

Idag har jag varit lite hurtbulle tillsammans med Sofia efter jobbet. Svinkallt var det ute. Men det var det inte imorse när jag plockade ihop träningskläderna. Så väl hemma var det bara att ta en varm dusch. Sofia höll uppe tempot så jag fick jobba, tackar!


Jag kunde inte låta bli..


Årets premiär i Skanssundet!

Härligt! Och vad vi ska äta? Skansholmens burgare såklart. MUMS!


Fredagsfika


V22

Barnet

Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.
Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.
Vikt 510 gram.

Mamman

Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.

Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna.



Idag kände jag för första gången att bebisen boxade med armarna. Långt upp på sidan av magen och det kändes så tydligt.
Igår stannade jag och fikade med Linda och lilla Maja efter jobbet och det blev väldigt mycket prat om mage och förlossning. Fick låna böcker av henne med så nu har jag ett tillfälligt bibliotek här hemma. Tur att man inte är först ut på skaffa barn fronten så man kan få ta del av deras erfarenhet.

Dagens mage efter eftermiddagspromenad.

Gå för hjärtat!

Ladda ner appen Gå för hjärtat. Då skänker du 1 kr per km du går till forskning om kvinnliga hjärtsjukdomar.
Så det är bara att ladda ner appen och gå ut och gå. Jag och Camilla var i spåret redan idag.


Sommaren är här!

Härliga väder. Kan det kanske vara så att sommaren är här?

Mycket har vi hunnit med denna långhelg. Jag har målat torsdag, fredag, lördag och söndag så jag kan berätta att jag är rätt trött på det nu. Och ryggen är också trött..

Torsdagkvällen blev lugn i Kaggis efter målning med middag och hockey. Maten var god med hockeyn hade man väl kunnat skippa.

Fredde var ute i fredags och drog el tillsammans med Nicklas och just nu är dom och planerar allt i köket. Fredde kommer med mycket ideer som vi inte tänkt på. Man blir lätt insnöad när man går där varje dag. Så nya friska ideer mottages gärna. Och el är ju faktiskt inte det lättase att planera utan erfarenhet så vi är väldigt glada över att det är just Fredde som drar vår el.
Fredagskvällen spenderades i Vårsta på Jimmie och Nettans terass i solen med grillning. Trevlig sällskap och nu har förfesten inför deras bröllop i augusti startat. God mat och ett stort plus till förrätten som Nicklas pratat om sedan han svalde sista tuggan i fredags. Måste fråga Nettan vad som var i den...

Lördagen var lite seg men det stoppade inte oss. Först åkte vi iväg och köpte material till skjutdörren och sen åkte vi hem för att sätta upp den. Eller Nicklas fixade med det medans jag... målade.
Kvällen igår var det grillning igen fast hos Lena och Jani. Patrik och Linda kom också över oförskämt bruna efter deras utlandsresa så man fick känna sig lite blek (och fet). Men det var väldigt trevligt och det var länge sen vi sågs allihopa.

Och idag har jag faktiskt försökt varit lite i solen också och rensat bland virke under pressen och roddat lite men det blev också några timmar i skuggan med penseln. Nicklas är klar med det han kunde göra med skjutdörren för tillfället helt klar blir den sen när golvet är på plats.

















V21

Barnet

Fostret har ännu inget underhudsfett. Det sväljer fostervatten och tränar därmed matsmältningsorganen. Fostret kissar i magen.
Tänderna börjar utvecklas nere i tandköttet. Fostret har hårväxt över hela kroppen men det faller av vid födseln. Antikroppar förs över från mamman till fostret. Vikt 420 gram.

Mamman

Nu börjar en härlig tid. Magen syns väl, men är inte alltför stor. Illamåendet och tröttheten har ofta gått över Har du oroat dig för missfall så har troligtvis den oron minskat markant vid det här laget. Humöret brukar vara stabilare och diverse småkrämpor du kan drabbas av i slutet av graviditeten har inte börjat än.
Din viktökning ligger troligtvis någonstans mellan fyra och sju kilo. Viktuppgång är individuell. Om du äter näringsriktigt behöver du inte oroa dig för några extra kilon.



Idag var det dags att besöka barnmorskan för andra gången. Sist jag var där var det 20 februari och vinter.
Hon kollade blodtrycket som var kanon och vi lyssnade på bebisens hjärta. Eftersom bebisen sparkade som sjutton så var det lite svårt att höra hjärtat utan att det dunsade till i högtalarna. Även idag fick jag kommentaren "oj vad livligt det är därinne". Har vi ett fotbollsproffs därinne tro? Eller kanske en karate-kid? :)
Hjärtat slog iaf fint sa barnmorskan r utan tvekan trivas.
Sen berättade hon att jag är Rhd negativ och att bebisen är Rhd positiv. Det har dom kunnat se genom ett enkelt blodprov. Det innebär att jag ska tillbaka om några veckor och sen till specialtist mödravården på Huddinge sjukhus för en spruta som ska göra att det inte ska bildas antikroppar i mitt blod. Om jag har fattat det hela rätt. Det ska inte vara något jag behöver oroa mig för men tydligen är det ganska ovanligt. 15 % är Rhb negativa och endast 2 % av världens befolkning har samma blodgrupp som mig B-. Så det kanske är dags att bli blodgivare..
Nästa tid är bokad till 20 juni.

:(

Min nya fina ring som jag bara hann bära i 4 dagar...


Back at work!

Efter 3 dagar i Berlin är jag slut, helt slut. Ikväll hoppas jag hinner lägga upp lite bilder.

Jag har iaf haft väldigt trevligt resesällskap!


V20

Barnet

Barnet är från huvud till stjärt ungefär lika stort som en honungsmelon. Alla foster är ungefär lika stora fram till vecka 20, sedan ökar skillnaderna.
Fostret får nu det vita fosterfettet som ska skydda huden mot fostervattnet.
Vikt 350 gram.

Mamman

Grattis, nu är halva tiden gången! Nu känner många att fostret rör sig i magen men det kan också dröja ytterligare. Livmodern växer och magen blir större. Ibland kan naveln puta ut. Det är inte farligt. Både den och magen åker tillbaka efter förlossningen. Storleken på magen varierar från kvinna till kvinna. Jämför inte med kompisen som är i samma vecka, det är så olika. Från och med nu växer magen däremot mer regelbundet eftersom barnet koncentrerar sig på att just växa. Måttet ökar med ungefär en centimeter i veckan. Nu behöver du också extra järn i kosten. Järn finns i blodpudding, kött, ärtor och bröd. The, kaffe och mjölk försämrar upptaget av järn medan frukt, grönsaker och rotfrukter förbättrar upptaget. De flesta gravida brukar rekommenderas tillägg av järntabletter från denna vecka. Hör med din barnmorska.



Havvägs nu alltså! Vart tog alla veckor vägen? På 20 veckor ska vi in i huset, lite stressigt.
Nu känner jag tydligt sparkarna, inte bara på kvällarna som för några dagar sen utan på dagarna också. Och har man tur så ser man sparkarna på magen, fast då har man tur. Men lägger man en hand på magen så känner man tydligt.
Nästa vecka är det dags för besök hos barnmorskan. Har bara varit där på inskrivningen och det var den 20 februari om jag inte minns fel. Inte igår helt enkelt.

Dagens mage (idag har jag invigt en av mammatröjorna jag fick av Carro)

Mammakläder!

I lördags köpte jag mina första mammakläder. Ett par jeans och ett sommrigt linne. Så imorse la jag mina vanliga jeans på hyllan och det var så skööönt att kunna andas ordentligt. Carro gav mig en kasse full med mammatröjor i söndags och Malin hade letat fram några mammabyxor som hon tyckte att jag kunde ha när jag jobbar i huset.
Rena rama julafton med andra ord. Tack snälla ni!

Och igårkväll när  jag låg och läste var det full rulle i magen och det kändes lite tydligare än vanligt så jag låg och kikade på magen och rätt som det var guppade det till. Så himla häftigt! Jag drog fram mobilen och låg och filmade för att få med nästa spark men det var svårt utan bra belysning. Jag ville ju att Nicklas skulle få se. :(
Och idag när jag lagade mat hände samma sak igen så jag ropade på mamma så hon skulle få se, men nej då var det ingen aktivitet längre. Liten blyg bebis!
Nej nu ska jag återgå till att kolla när Sverige spöar Danmark!

En helg i maj!

I fredags morse var det fullt hus i huset. Fredde var och drog el och Nicklas morbror Krister från Eskilstuna kom upp för att hjälpa Nicklas. Nicklas och Krister började med innerväggar i fredags och igår eftermiddag när Krister vände hemåt var alla väggar utom en uppreglade och vissa med OBS-skivor på. Ena sovrumsväggen har vi inte kunnat regla upp eftersom vi kom på att vi ska ha en skjutdörr där för att vinna lite utrymme, eller vinna plats för en till garderob rättare sagt. Så i veckan ska vi kolla på skjutdörr och hur den väggen ska byggas.
Det känns som ett stort kliv i bygget att ha fått upp väggar och det känns liiite närmare ett färdigt hus.

Barnrum.


Sovrum till vänster och badrum till höger.


Krister och Nicklas i badrummet.


Freddes bravader.


Jag och mamma, vi har målat.


Och Nicklas fortsätter skruva upp skivor.


Tack för hjälpen i helgen, Krister.
Du är en klippa!


Ultraljud!

Igår var vi på ultraljud!
Allt var som det skulle, tack gode gud.

Det var full fart därinne hela tiden och den var inte stilla en sekund. Fnissade lite för mig mig själv och tänkte att Nicklas kommer inte få en lugnt stund med oss två. :)
Bebisen låg perfekt så det var lätt för oss att se och för barnmorskan att mäta. Dagens bäst liggande bebis, sa dom och jag kommer på mig själv med att ligga där och vara stolt över vår duktiga bebis som egentligen inte har en aning om vad som händer på utsidan. Larvigt va? :) 
När dom kollade i ansiktet sa barnmorskan "åh vilken perfekt pussmun, det var mammas mun ser jag" hur kan hon se det? Det var iaf kul att höra.
Som jag misstänkte så skulle dom inte ändra datumet så värst mycket. Det blev två dagar så nytt beräknat datum är 2 oktober.

Bebis <3


Malte!

Vi har blivit gudföräldrar.
Till världens finaste lilla Malte!

Tack Carro och Andreas för förtroendet. PUSS!

Vilken sötis va?


Valborg!

Efter målningen igår var vi hos Emelie och Calle och grillade. Premiär-grillning!
Jag hade huvudvärk som jag hoppades skulle ge med sig när jag fick mat i magen men så blev det inte.
Efter ett par timmar med huvudvärk som vägrade släppa och fångad i mina jeanse (dom börjar bli trånga) så lämnade jag Nicklas med det trevliga sällskapet och drog mig hem till sängen.

Imorse vakande jag upp som en ny människa och gick ut och målade diiiirekt efter frukosten.
Både mamma och Nicklas har varit involverade. 
Vad duktiga vi har varit!

 





Och pappa fyller år idag, GRATTIS! Jäkla fin dag att fylla år på.


V19

Barnet

Nu syns naglar, hår och ögonbryn. Vikt 280 gram.

Mamman

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion.


RSS 2.0